Waarschuwing: leden van het publiek worden benaderd door mensen die beweren voor AXA Investment Managers te werken. Voor meer informatie en wat u kunt doen, klikt u hier.

Investment Institute
Macro-economie

In 2024 een resolute “tegelijkertijd” assetallocatie

  • 24 januari 2024 (7 min. )

De belangrijkste punten

  • We verwachten een technische correctie in het eerste kwartaal, wat volgens ons een goed instapmoment is om het risico in de portefeuilles terug te brengen
  • We beginnen 2024 immers met optimisme en geven de voorkeur aan Amerikaanse aandelen, overheidsobligaties van ontwikkelde landen en dynamische afdekkingsstrategieën
  • Onze assetallocatie neemt zo akte van de aanhoudende positieve correlatie tussen aandelen en lange rente: we gaan tegelijk op zoek naar duration en aandelenrisico

We denken daarentegen dat bedrijfsobligaties minder waarde opleveren in een multi-asset portefeuille omdat de spreads al krap zijn: enerzijds kunnen we ons blootstellen aan de zuivere duration en

 

Klaar om het gaspedaal in te drukken, maar…

We zullen in 2024 risico toevoegen aan onze portefeuilles door de voorkeur te geven aan Amerikaanse aandelen en door hun duration te verlengen, voornamelijk met overheidsobligaties van ontwikkelde landen. Maar we vertragen omdat de rentedaling in november-december 2023 te snel en te ver ging, wat zou moeten leiden tot een technische consolidatie in het eerste kwartaal van 2024 en een beter instapmoment zou moeten bieden.

Vandaag is de duration van onze portefeuilles verlaagd, terwijl we neutraal zijn voor aandelen. We hebben tactisch de blootstelling verminderd naar aanleiding van de sterke opleving als gevolg van de daling van de reële rentevoeten en de hernieuwde risicobereidheid van de beleggers. We beschikken over een hoog liquiditeitsniveau (een relatief goed betaalde activaklasse) en zijn bereid om dit in te zetten op aandelen. Voorts hebben we de groeioriëntatie verminderd ten gunste van bijvoorbeeld de sectoren van de gezondheidszorg en de nutsdiensten.

De grondstoffen – waaraan we ons met name blootstellen via indexfutures – zouden ook moeten profiteren van het onstabiele en complexe economische en politieke klimaat. Die kunnen een reëel belang hebben in een gediversifieerde portefeuille bij een verhoogd geopolitiek risico, vooral nu de olieprijzen dicht bij de onderkant van hun vork aanleunden.

Ten slotte zijn we voorzichtig ten aanzien van China omdat de conjuncturele situatie slecht blijft terwijl de vastgoedmarkt zich aanpast – wat tijd zal vergen – en terwijl veel beleggers zich blijven terugtrekken. We sluiten niet uit later opnieuw in deze markt te beleggen maar we wachten op een betere zichtbaarheid.

Kortom, het enthousiasme van eind 2023 maakt ons geduldig… maar vol vertrouwen!

Voor het eerste deel van 2024 geven we de voorkeur aan een portefeuille “tegelijkertijd”, die overwogen is in met name Amerikaanse aandelen en in overheidsobligaties van ontwikkelde landen.

  1. Amerikaanse aandelen

We waarderen vooral de veerkracht van de groei en de verdere desinflatie nu de rentepiek achter de rug is. De expansie van de rally, geconcentreerd in 2023, biedt ruimte voor aanzienlijke winsten voor heel wat waarden.

  1. Overheidsobligaties van de ontwikkelde landen

Hoewel de verwachtingen inzake het monetaire beleid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op korte termijn zeer ver – en waarschijnlijk té ver zijn gegaan – zou de dalende tendens van de rentevoeten zich in 2024 gemiddeld moeten voortzetten, na een exogene inflatieschok die eindelijk achter de rug is.

  1. Dynamische afdekkingsstrategieën

Het inflatieregime is volgens ons verantwoordelijk voor de sterke correlatie tussen activaklassen. We hebben de fases van gesynchroniseerde correcties (september-oktober 2023) en van al even gesynchroniseerde rally’s (november-december) afgewisseld en zullen dat blijven doen. Ook vandaag is de onderliggende inflatie nog te hoog om te kantelen naar een meer klassieke negatieve correlatie. Daarom implementeren we dynamische afdekkingsstrategieën die erin bestaan opties te kopen wanneer de kosten relatief laag zijn. Deze benadering is nuttig zowel in stijgende als dalende markten:

  • In een fase van een dalende markt is bescherming duurder dan in een bullmarkt, daarom kopen we tactisch bescherming in een bullmarkt (want die is niet duur). Het nut? Koop goedkopere opties en oefen ze uit wanneer de markt omdraait om onze winsten te kristalliseren. Een concreet voorbeeld: put kopen op de Eurostoxx voor 2024.
  • In een fase van stijgende markt denken we dat het aangewezen is om een hefboom te gebruiken door long te zijn op aandelen en long te zijn in duration om zo te profiteren van de rally. Via futures zal onze blootstelling de waarde van onze belegging overtreffen.

In dit stadium zien we een beperkte interesse om bedrijfsobligaties op te nemen in een gediversifieerde portefeuille

Hoewel bedrijfsobligaties een sleutelsegment zijn binnen het obligatiespectrum en globaal genomen gunstig zijn voor de activaklasse gezien de veerkracht van de ontwikkelde economieën, zien we een beperkte interesse om ze op te nemen in onze multi-asset portefeuilles, gezien hun al krappe spreads. Als we de waarderingen bekijken, zien we dat de niveaus van de directe spreads een versnelling hebben gekend, terwijl de Fed zich voorbereidt op renteverlagingen en historisch gezien verliezen bedrijfsobligaties terrein in de aanloop naar een periode van renteverlagingen.

Toch biedt de terugkeer van de volatiliteit op obligaties, die sinds twee jaar aanzienlijk hoger is dan in het vorige decennium, opportuniteiten voor een actief portefeuillebeheer. 

AI, next level: Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor de technologiesector in 2024?
Het standpunt van de fondsbeheerders Aandelen

AI, next level: Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor de technologiesector in 2024?

  • door AXA Investment Managers
  • 30 januari 2024 (7 min. )
Beleggingsstrategie-updates
In 2024 een resolute “tegelijkertijd” assetallocatie
Macro-economie

In 2024 een resolute “tegelijkertijd” assetallocatie

  • door Laurent Clavel
  • 24 januari 2024 (7 min. )
Investment Institute
De roboticasector blijft groeien in 2024
Het standpunt van de fondsbeheerders Aandelen

De roboticasector blijft groeien in 2024

  • door Tom Riley
  • 12 januari 2024 (7 min. )
Beleggingsstrategie-updates

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.

    Terug naar boven